Ponuda i potražnja prijevoza

General Motors mora platiti 35 milijuna dolara kazne

on Ponedjeljak, 19 Svibanj 2014. Posted in Svijet

Koncern General Motors morat će platiti 35 milijuna dolara kazne zbog načina na koji je vodio krizu nastalu otkrićem neispravnog dijela u svojim automobilima, rezultat je istrage koju je provelo američko ministarstvo prometa, objavile su u petak agencije.

General-motorsRiječ je o najvećoj ikad određenoj kazni nekom proizvođaču automobila, jer je Uprava za sigurnost prometa na američkim autocestama (NHTSA) podigla maksimalnu kaznu na taj iznos nakon što je Toyota 2010. morala zbog kvara povući golem broj svojih vozila na popravak.

Američki automobilski koncern kažnjen je zato što je prekasno povukao vozila s greškom na prekidaču paljenja i "propustio signalizirati sigurnosnu grešku... saveznoj vladi u zadanom roku", navodi se u zajedničkom priopćenju GM-a, ministarstva i NHTSA-a. General Motors također je morao prihvatiti "nadzor i provjeru svojih postupaka", što je mjera koja dosad nikome nikad nije bila izrečena, a uključuje i obvezu izvještavanja saveznih vlasti o svim promjenama u procesu zamjene neispravnih dijelova, koji bi trebao biti dovršen do 4. listopada, stoji u priopćenju u kojem se izrijekom spominje model Chevrolet Cobalt.

Neispravni prekidač paljenja onemogućuje aktiviranje zračnih jastuka i uz tu se grešku veže najmanje 13 nesreća sa smrtnim posljedicama, od kojih su se neke dogodile prije više godina. Inženjeri GM-a otkrili su kvar 2001. pa je tvrtka izložena žestokim kritikama zbog toga što nije prije povukla vozila kako bi zamijenila neispravni dio. General Motors, koji je u pokušaju da ublaži posljedice, od početka ove godine povukao 10 milijuna vozila na popravak, objavio je kako će platiti kaznu. Nekoliko američkih državnih institucija i saveznih država provodi odvojene istrage o istoj stvari, ali zasad se ne zna kako će objavljeni rezultati ove istrage utjecati na njih. Vijest o kazni stigla je samo dan nakon što je GM objavio da će diljem svijeta povući gotovo 3 milijuna vozila zbog greške na stražnjim svjetlima i mogućih neispravnosti na kočnicama.

Komentari (227)

Komentirajte

Ostavili ste komentar kao gost.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove portala PRIJEVOZ.HR.
Portal PRIJEVOZ.HR zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.Zbog velikog broja komentara portal PRIJEVOZ.HR nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Najnoviji komentari

nationwide

23. Veljača, 2018 |

auto insurance quotes auto insurance quotes comparison cheap auto insurance quotes online...

Instant Online Loans

23. Veljača, 2018 |

bad credit lender poor credit loans guaranteed approval loans guaranteed approval debt consolidation loans bad credit

Stanje na cestama

Loading feeds...

Custom Logo Design